Pierogi z białą kapustą i grzybkami

Pierogi z białą kapustą i grzybkami

Pierogi z białą kapustą i grzybkami

Pierogi z białą kapustą i grzybkami

Składniki na ciasto:

75 g mąki pszennej (7,5 płaskiej łyżki),

75g mąki pełnoziarnistej (7,5 płaskiej łyżki),

woda niegazowana 70 g (70 ml),

szczypta soli.

Składniki na farsz:

kapusta biała 500 g,

borowik cały (grzyb suszony) 10 g,

margaryna lekka Rama 10 g (2 łyżeczki),

sól, pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ma wtedy lepszy smak. Białą kapustę (nie kiszoną) ugotować w lekko osolonej wodzie. Należy uważać, aby nie była za miękka. Ugotować grzybki. Wydusić z kapusty nadmiar wody (dość sporo) tak, aby nadawała się do pokrojenia. Pokroić drobno kapustę i grzybki. Na patelni rozpuścić łyżeczkę tłuszczu i dodać kapustę i grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem (według własnych upodobań) Odstawić farsz do wystygnięcia. Ciasto: W misce do mąki wsypać pół łyżeczki soli i wlewać ciepłą wodę. Mieszać łyżką a następnie dokończyć wyrabianie ręką. Rozwałkować bardzo cienko. Z ciasta wycinamy koła, dokładamy farsz i zamykamy. Należy uważać podczas zamykania na cienkie ciasto. Gotowe pierożki wkładamy do lekko osolonej wrzącej wody. Gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia. Przepis na około 5 porcji. Jedna porcja to około 134 kcal.

Smacznego :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>